Tuin vol vogels

Hoeveel vogels er in uw tuin zingen, broeden en eten hangt helemaal af van u als gastheer of gastvrouw. Vogels zoeken in de tuin geborgenheid, voedsel en een plek om te nestelen, u kunt dat allemaal geven, zelfs in de kleinste tuin.

In de winter is er een andere manier waarop u de vogels kunt helpen, namelijk door middel van het aanbieden van geschikt en goede kwaliteit vogelvoer, zoals vetbollen, pinda's, graansilo's, vogelzaden, rozijnen enz.

Schoon drinkwater in de wintermaanden is van groot belang, bij aanhoudende strenge vorst kan dat een probleem zijn. Zet elke dag meerde malen een ondiep bakje met koud water neer. Doe dit niet als het ook overdag streng vriest om baden bij vorst te voorkomen. Bij sneeuw is water verstrekken niet nodig.

Welke vogels kunt u zeker verwachten in uw tuin:

huismus, ringmus, geelgros, vink, appelvink, goudvink, putter, groenling en de keep.
Aan de kegelsnavel van deze soorten zie je dat het echte zaadeters zijn, deze vogels kun je verwennen met zonnebloempitten, gemengd zaad, bruinbrood en rijst.

Van de mezen is het bekend dat ze in de broedtijd dierlijk voedsel eten en zomers rupsen, 's winters schakelen ze over op zaden. Vandaar dat je de koolmees op de voedertafel zonnebloempitten, pinda's, vogelzaad en vet ziet eten. Ook andere mezen zoals de pimpelmees en glanskopmees en soms een zwarte mees eten graag van deze lekkernijen.

Als je aan de rand van een dorp of aan een gemeentepark woont, heb je goede kans een grote bonte specht op je voedertafel te krijgen, ze pikken normaal spinnen, rupsen,insecten uit spleten in de boom. Maar in de winter versmaden ze ook zonnepitten, pinda's, vet en pindakaas en vetbollen.

Tenslotte zijn er nog drie soorten vogels die wat voedsel betreft kieskeurig zijn.
Dit zijn de roodborst, winterkoningen de heggenmus, dat komt omdat ze overwegend insecten eters zijn, dat is te zien aan hun priemsnavel.

De heggenmus scharrelt in onze tuin vaak onder de struiken, ditzelfde doet de roodborst. In de winter gaan de roodborst en winterkoning vaak in schuren, stallen, hout opslagplaatsen op zoek naar spinnen, vlinderpoppen enz. Het leukste is dat u de voedertafel zo neer kan zetten dat u van binnen uit goed kan genieten van de diverse vogels die bij u komt eten van de voedertafel. Het belangrijkste is dat u rekening houdt met de volgen de punten:

  • Zet niet teveel voedsel neer, dit kan ongedierte aantrekken en gaat schimmelen.
  • Zorg dat eventueel katten de vogels niet te makkelijk kan bespringen.
  • Breekt het voorjaar aan, stop dan met voeren en laat de natuur zijn gang gaan.
  • Meerdere malen per dag zorgen voor vers drink water.
  • Meer informatie op de website van de vogelbescherming